Torrevieja

Torrevieja ligt in het zuidelijk deel van de Provincie Alicante en bevindt zich temidden van drie grote Salinas (zoutmeren). Al sinds de 12e eeuw is de zoutwinning in deze plaats een grote bron van inkomen. Tegenwoordig wordt het zout over de gehele wereld geëxporteerd.

In de 19e eeuw voeren de schepen van Torrevieja veel naar Cuba. Daarvandaan namen de zeelieden Caribische muziek mee naar hun thuishaven. De zogeheten Habaneras is tegenwoordig de herkenningsmuziek van Torrevieja. Elk jaar wordt er een Habaneras- muziekconcours gehouden.

In deze stad is het toerisme goed op gang gekomen de laatste jaren. Velen hebben hier een tweede woning aangeschaft. Welbekende gebieden rondom Torrevieja zijn wel Punta Prima, Playa Flamenca, Cabo Roig, La Zenia en Campoamor. U treft er mensen van allerlei nationaliteiten, toch is het stadscentrum nog echt Spaans met haar vele tapasbarretjes en restaurantjes. 's Avonds kunt u nog een afzakkertje nemen in een van de gezellige cafeetjes op de wandelpromenade of wat avontuur beleven op de kermis, welke er het hele jaar door is.

In de zomermaanden zijn voor de jeugd de discotheken KKO aan de rand van de stad (Polí­gono Casa Grande) en PASHA nabij Aquapolis (bij de rondweg van Torrevieja) leuke uitgaansgelegenheden. Verder kunt u een gokje wagen in het chique Casino de Torrevieja, waar u overdag ook rustig een kopje koffie kunt drinken. Maar u kunt hier ook een filmpje pakken in de bioscoop of een avondje bowlen in de bowlingbaan. Iedere vrijdagochtend wordt in Torrevieja een Bonte Markt opgebouwd. U kunt hier werkelijk van alles kopen, van vers fruit en verse groenten tot aan kleding en modellen van de typische zoutschepen!

De wandelpromenade biedt u ook toegang tot een aantal van de mooie baaitjes en stranden van Torrevieja. In sommige zijn zelfs zoutwater zwembaden gemaakt, een zwembad in zee compleet met trapjes en verlichting voor in de avonduren! Rondom Torrevieja treft u zowel mooie zandstranden als natuurlijke, rotsachtige baaien. De stranden tussen de vissers- en jachthaven zijn erg druk bezocht. Andere stranden in dit gebied zijn de stranden van La Mata, La Zenia, Cabo Roig en Campoamor.

In Torrevieja zelf is ook een waterpark gevestigd, het Aquapolis, met diverse zwembaden en glijbanen e.d.. Wanneer u wilt zeilen of duiken kunt u terecht bij de jachthaven Marina Internacional en bij de Real Club Náutico. Iets ten zuiden van Torrevieja liggen wat kleinere havens in Cabo Roig en Campoamor.

Golfen kunt u naar hartelust in deze omgeving! Er liggen maar liefst 3 golfcourses van 18 holes aan de hoofdweg (N332) ten zuiden van Torrevieja, te weten: Club de Golf Villa Martin, Club de Golf Las Ramblas en het prachtige Real Club de Golf Campoamor. Deze laatste golfcourse wordt ook wel "Het groene Torrevieja" genoemd, vanwege de zeer mooi aangelegde golfbaan met grote bassins en prachtige tuinen, maar ook zeker vanwege de mooie sinaasappel- en citroenplantages die u hier kunt bezichtigen! Deze golfbaan bestaat al 16 jaar en wordt nog steeds uitgebreid. Inmiddels is er ook een 4 sterren hotel geopend. Richting Orihuela in het plaatsje Algorfa, ligt nog een 18 hole golfbaan, La Finca genaamd. Deze baan is nog maar pas geopend en er is hier net met de eerste fase begonnen van exclusieve woningen en appartementen.

Feestvieren doet men ook graag in Torrevieja, liefst het hele jaar door! Beginnend rond februari met het jaarlijkse Carnaval. Rond Pasen viert men de Semana Santa (Goede Week), met diverse passiespelen en op Goede Vrijdag een grote processie. Eind juli/ begin augustus wordt het internationaal Habaneras- muziekconcours gehouden, het Certamen Internacional de Habaneras y Polifoní­a. Er wordt hier ook ieder jaar een zoutkoningin gekozen. Van 1 tot 17 december viert men het La Purí­sima Concepción. Op 8 december gaat dit gepaard met een nachtelijke processie.