Costa Blanca Noord

Welkom in het land van de zonsopkomst, ofwel de "Levant" zoals de Spanjaarden dit deel van de Middellandse Zeekust noemen. Een passende naam voor een streek waar de zon vrijwel altijd schijnt! Want zelfs in december leent het klimaat zich hier voor het dragen van een bikini of zwembroek! Deze zogenaamde "Witte Kust" van de Provincie Alicante, wordt gesierd door haar eindeloze reeks goudgele stranden die doorlopen tot aan iets onder Torrevieja, in het zuiden van de Costa Blanca. Langs de gehele kust staan de blauwe "Europees schoon water"vlaggen, die aangeven dat het zeewater en de stranden hier van uitstekende kwaliteit zijn.

De stranden worden hier goed onderhouden en iedere dag schoongemaakt. Deze kuststrook is rijk aan vele ongelooflijk mooie rotsstrandjes waar men kan snorkelen en duiken. Niet te vergeten de talrijke mooie plekjes waar men uitsluitend met kleine bootjes kan komen en waar men nog ongestoord kan genieten van dit natuurschoon, de rust en het heerlijke weer! De bekendste plaats aan de Costa Blanca is toch wel Benidorm. De stad die nooit slaapt. Hier zijn torenhoge appartementencomplexen gebouwd aan een baai met een heel mooi strand dat overdag vol ligt met bakkende mensen.'s Avonds zoekt iedereen zijn vertier in de vele discotheken en cafe's die de stad telt.

Voor de een is het een nachtmerrie, de ander vindt hier alles wat hij zoekt. Dit soort massatoeristische steden maken het wel heel moeilijk je voor te stellen dat nog maar een paar decennia geleden hier aan deze kust slechts een enkele badgast verbleef en dat er tussen de grote steden Valencia en Alicante alleen een aantal vissersdorpjes lagen. De bewoners van dit gebied leefden tot ver in de 19e eeuw onder piraten. Regelmatig moesten hele dorpjes de bergen invluchten.

Nadat dictator generaal Franco buitenlanders zijn toestemming had gegeven dit Spaanse zonneparadijs te bezoeken kwam er een radicale metamorfose op gang. Er werden hotels en appartementen gebouwd en de vele vissershaventjes werden uitgebreid met jachthavens. Maar wanneer u slechts een aantal kilometer landinwaarts gaat, lijkt het alsof de tijd hier stil heeft gestaan en het toerisme hier geen enkele invloed heeft gehad.

De kleine idyllische plaatsjes met hun erfenissen van de vele culturen die hier geleefd hebben.
Buiten al deze bezienswaardigheden vormen ook de grote sinaasappel- en citroenplantages en de vele olijf-, amandel- en pijnbomen die hier groeien,een adembenemend decor met hun prachtige en heerlijk ruikende bloesems in het voorjaar! Deze streek kent een tot 2000 meter hoog kustgebergte, waar u eindeloze wandelingen kunt maken en kunt genieten van de rust en het uitzicht dat het gebergte u biedt. Of wat dacht u van de vele kleine eilandjes voor de kust, sommige nog onbewoond, zoals het Illa de Tabarca iets onder Santa Polagelegen, wat nog een ongerept natuurgebied is waar u heerlijk kunt duiken en snorkelen.

En ondanks het feit dat men hier van vorst geen last heeft, kunnen ook de skiliefhebbers hier hun hart ophalen. In het zuiden van Spanje ligt het prachtige "Sierra Nevada", een zeer geliefd skigebied op een afstand van maar hooguit vier uurtjes rijden! Niet alleen vanwege het mooie en afwisselende landschap dat u hier aantreft, maar vooral ook vanwege het zogenaamde "Microklimaat" wat hier heerst, is deze streek van Spanje door vele zeer geliefd! Het gehele jaar door kunt u hier genieten van de zon. Zeker zo'n 320 dagen per jaar! Door de hoge zoutconcentratie in dit gebied is de luchtvochtigheid hier zeer laag, waardoor er weinig regenval is. Slechts een paar millimeter per jaar.

Niet voor niets is deze streek door "The World Health Organisation" uitgeroepen tot een van de gezondste gebieden ter wereld om in te leven. Veel doktoren raden mensen met bijvoorbeeld astma of reuma aan in deze streek te gaan wonen. Voor mensen met reuma of jicht zullen ook zeker de zoutmeren in het zuidelijk deel van de Costa Blancaeen weldaad zijn!

Maar al deze natuurlijke gezonde bronnen en het klimaat zijn niet de enige oorzaak van een gezond lijf en gezonde geest! Spanjaarden laten zich in geen geval opjagen, u kent vast de uitdrukking éMaéana, maéana!é wel. Wat vandaag niet afkomt, doen we morgen! Deze uitspraak geldt natuurlijk niet letterlijk, maar tijd is wel erg rekbaar in Spanje. Een levensinstelling die wij als Noord Europeanen niet kennen, maar die er wel voor zorgt dat de Spanjaarden weinig last hebben van stress en alle bijkomende klachten! 's Middags tussen twee en vijf houdt men hier siésta. Dan komt de hele familie samen om te eten en te rusten. Gebruikelijk eet men hier daarom 's avonds wat later op de avond. De dagen in Spanje duren lang. Veel mensen maken 's avonds nog een paseo, een wandeling.De tijd tussen middernacht en de zonsopgang noemt men madrugada. In de grote steden vindt u in deze uren nog steeds mensen op straat.

Eten doet men graag in gezelschap. Familie en/of vrienden treffen elkaar graag voor het middageten (comida) en het avondeten (cena). In Spanje zijn per hoofd van de bevolking meer restaurants en cafeetjes dan in welk land dan ook! De Spanjaarden zijn echte levensgenieters, wat zich uitdrukt in de vele feesten die het land viert en de daarbijbehorende feestelijke maaltijden! Grote "paelleras" worden gevuld met rijst, vlees en allerlei soorten vis. Want de paella is toch wel een van de meest bekende feestmaaltijden. Maar ook de kleinere, verse "tapas" doen het ieder feest goed! De Spanjaarden feesten eigenlijk het gehele jaar door, beginnend in januari met "Drie Koningen", in februari met het "Carnaval" en op 19 maart viert men "Las Fallas", een spectaculair feest waarbij de bevolking grote poppen maakt van hout en papier maché die op de laatste dag in brand worden gestoken.

Tijdens de "Goede week" voor Pasen worden er overal processies gehouden. Te land maar ook te water. En op 23 april viert men in Alcoi het "Festividad de Sant Jordi", het uitbundigste spektakel van het feest van de Moros y Christianos, wat door heel Spanje gevierd wordt. In mei en juni worden er diverse bedevaarten georganiseerd en in de eerste week van juni wordt er in Peéiscola het internationale filmfestival van de komedie gehouden. Op 23 en 24 juni wordt San Joan gevierd in Alicante. Een groot feest met vuur en muziek. In de nacht van de 24e worden de bijbehorende Johannesvuren ontstoken.

In Dénia vindt begin juli het "Bous a la Mar"plaats, waarbij de stieren in de haven gedreven worden.
Op de 16e juli viert men het feest van de Virgen del Carmen, met grote zeeprocessies. In Valencia wordt de hele maand een internationaal filmfestival gehouden. Op 14 en 15 augustus vinden er in Elche de mysteriespelen plaats. En in de laatste week van augustus wordt in Buéol "La Tomatina" gevierd, waarbij de bezoekers elkaar bekogelen met tomaten! U ziet het: Spanje is een land wat u veel te bieden heeft!

De Costa Blanca Noord loopt vanaf Dénia tot aan Alicante en is een nogal bergachtig gebied. Het is hier over het algemeen iets groener dan in het zuiden van de Costa Blanca. De kuststrook wordt hier onderbroken door vele kleine en grotere, natuurlijke baaien. Afgewisseld door mooie rots en zandstranden waar u heerlijk kunt snorkelen. De bergachtige natuur wordt hier compleet gemaakt met grote sinaasappel en amandelplantages, rivieren en natuurlijke stroompjes en beekjes. U kunt hier prachtige wandelingen maken, maar ook aan watersport doen of gewoon helemaal tot rust komen.

De streek kent vele bezienswaardigen uit de oudheid en oude dorpen en steden waar u kunt genieten van het echte Spaanse leven, met een drankje en een lekkere tapa! Dit gedeelte van de Costa Blanca is iets minder toeristisch dan het zuidelijke deel. Al zou de stad Benidorm u anders doen vermoeden, met haar torenhoge appartementengebouwen en de vele discotheken. De overige dorpen en steden hebben dit voorbeeld duidelijk niet gevolgd. In dit deel van de Costa Blanca treft u toch vaker de wat grotere en vooral ook luxere villawijken die niet zo aan toerisme onderhevig zijn.