Denia

Dénia is een van de oudste plaatsjes van dit kustgebied. Van oorsprong is dit een Griekse kolonie echter haar naam dankt zij aan de Romeinse Godin Diana. Men heeft een aan haar gewijde tempel blootgelegd.Bovenop de heuvel is rond de 11e - 12e eeuw een kasteel gebouwd, van origine een Arabisch Fort. Tegenwoordig is er in dit kasteel een archeologisch museum gehuisvest, waar u meer te weten kunt komen over de geschiedenis van Dénia. De iets later gebouwde Torre Roja en Torre del Consell zijn ook zeker de moeite waard eens te bezichtigen! De stadspoort, de Portal de la Vial, staat er nog, maar is in de 17e eeuw ingrijpend gerenoveerd.

Vroeger speelde vooral visserij en wijnbouw een belangrijke rol in dit plaatsje. In het Museo Etnológic krijgt u meer inzicht in de traditionele levenswijze van deze streek. Het oude stadsdeel van Dénia ligt aan de voet van de heuvel en vormt samen met de vissershaven het hart van Dénia.'s Avonds als de vers gevangen vis aan wal is gebracht, wordt er in de vissersbeurs een slag gehouden om de verse vangst. Het is leuk om dit traditionele gebeuren eens te aanschouwen!

Dénia kent ook diverse mooie stranden. Ten zuiden van de haven ligt het Playa Marineta Cassiana, een ongeveer 1 km lang strand. Ten noorden van Dénia ligt het strand Les Marines, wat zich uitstrekt langs diverse plaatsjes aan de kust. En dan is er nog het ongeveer 5 km lange Playa Deveses, gelegen tussen de mondingen van de rivieren Girona en Racons. In de jachthaven van Dénia kunt u zeil- en duikcursussen volgen. Om te golfen kunt u terecht bij de mooie, 18 hole golfcourse La Sella.

Rond 1770 werd er in het Montgó-gebergte een grot ondekt, de Coves de las Calaveras. Men heeft hier sporen van menselijk leven gevonden die al meer dan 50.000 jaar oud zijn! Het Vergel Safari Park is ook voor kinderen leuk. Ze mogen hier een ritje maken op een dromedaris en worden shows georganiseerd van zeehonden en papegaaien. Vanaf Dénia kunt u dagelijks met een veerboot naar Ibiza. Deze vertrekken zowel 's ochtends als 's avonds!

Van 8 tot 16 juli viert men het Fiesta Patronal de la Sant�­sima Sangre, wat gepaard gaat met het stierendrijven, Bous a la Mar. Van 14 tot 16 augustus wordt San Roc gevierd, het feest van de Moren en de Christenen.